NIŠ U PANICI, UČENIK DONEO NOŽ U ŠKOLU: Proveravao na mrežama da li je 24. april Dan silovanja
Foto: RINA

NAJNOVIJA VEST!

NIŠ U PANICI, UČENIK DONEO NOŽ U ŠKOLU: Proveravao na mrežama da li je 24. april Dan silovanja

Osnovna škola "Radoje Domanović" jedna je od najuglednijih u Nišu a za nju se čulo u javnosti jer je zabranila upotrebu mobilnih telefona, uvela kodeks oblačenja za učenike a nastavno osoblje obukla u uniforme

Objavljeno:

Protiv jednog učenika šestog razreda OŠ "Radoje Domanović" u Nišu pokrenut je disciplinski postupak a on je privremeno udaljen sa nastave jer je juče u školu doneo nož.

Direktorka ove obrazovne ustanove Dušica Tričković objašnjava da niko od učenika ni u jednom trenutku nije bio ugrožen, da dečak nije problematičan već da je postao žrtva neproverenih informacija koje se šire društvenom mrežom Tik Tok.

Sve se to događalo u večernjim časovima na kraju nastave kada se taj učenik poverio drugarici da je doneo nož u školu jer se bojao da će biti napadnut s obzirom na to da je na Tik Toku video da je 24.04.2024. navodno Dan silovanja. Devojčica je najpre mislila da se njen školski drug šali, jer su učenici tog odeljenja veoma bliski i imaju veliko međusobno poverenje. Tom razgovoru je prisustvovala i personalni asistent jednog učenika koja je smatrala da o tome ipak treba obavestiti nadležne školske organe. Učenica je otišla do psihologa, odmah je obavljen razgovor sa dečakom koji je bez ikakvih problema predao kuhinjski nož koji je imao kod sebe. Bio je veoma potresen i plakao je, bojao se da će biti izbačen iz škole - kaže Tričkovič.

Dečak je objasnio da je poverovao informacijama sa Tik Toka te da je želeo da tog dana izostane iz škole bojeći se za svoju bezbednost dok bude dolazio.

- On je kazao majci da se plaši, da je video na Tik Toku da te brojke koje se ponavljaju u datumu znače da je taj dan za silovanje. Kazao je da je ta informacija bila na engleskom da je on preveo preko translejtinga, te da je shvatio da može biti u opasnosti jer su autori te informacije preporučivali da se tog dana ne izlazi iz kuće. Molio je majku da iz tog razloga ne ide u školu ali ga ona nije ozbiljno shvatila. Dečak je zatim uzeo neki nož iz kuhinje da bi se, kako je rekao, branio ako ga neko napadne na putu do škole - rekla je direktorka.

Bez obzira što mališan nije ispoljavao nikakvu agresiju ni prema sebi ni prema drugima, odmah su preduzete sve mere propisane za ovakve slučajeve.

- Danas smo sazvali Tim za zaštitu od nasilja, protiv dečaka je pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede obaveze a on je udaljen iz škole na period do pet dana. Nakon razgovora sa psihologom majci dečaka je preporučeno da se obrati stručnjacima kako bi sagledali dečaka. Ponavljam, on nije problematičan ali je naivan i povodljiv i postao je žrtva neproverenih informacija. Ovakvi događaji su upozorenje da roditelji treba da povedu računa o sadržajima koje deca prate na internetu - zaključila je Tričković.

Osnovna škola "Radoje Domanović" jedna je od najuglednijih u Nišu a za nju se čulo u javnosti jer je zabranila upotrebu mobilnih telefona, uvela kodeks oblačenja za učenike a nastavno osoblje obukla u uniforme.

(Espreso/Telegraf.rs/Dragana Kocić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.